Meteen naar de inhoud

Nederlandse gids in Porto

cropped-logo_beleefporto_HFD512.png
TOURS IN PORTO MET NEDERLANDSE GIDS
info@beleefporto.nl
+351 22 11 42 401

Openbaar vervoer in Porto

  Openbaar vervoer in Porto

  vliegveld portoEerst maar even bij de aankomst op de luchthaven beginnen. Als je aankomt op het Sá Carneiro vliegveld in Porto, heb je verschillende opties om naar de stad te gaan. De makkelijkste en goedkoopste is echter de metro. In de aankomsthal kan je afdalen naar het metrostation. In het metrostation van de luchthaven kan je een standaard kaartje kopen via een automaat. Afhankelijk van het traject van de reis betaal je meer of minder. Een voorbeeld: de metrorit van de luchthaven naar het befaamde São Bento treinstation, dat in de oude stad ligt, kost 2 euro en duurt ongeveer een half uur.

  Om met de metro te reizen, koop je via de automaat een zogeheten Andante-kaart, een blauw papieren kaartje, dat je daarna voortdurend kan opladen. Hij kan ook gebruikt worden voor bussen, trams en stadstreinen. Bij de eerste aankoop betaal je €0,60 extra voor de fysieke kaart.

  Verder worden de prijzen dus bepaald door het aantal zones dat je doorkruist tijdens je route. Het metrosysteem bestaat uit 11 zones. Als je bijvoorbeeld 3 zones reist, dan heb je een Z3-ticket nodig. Op de ticketautomaat staat het aantal zones per station/bestemming, vanaf jouw vertrekpunt, aangegeven.

  Als je op het vliegveld staat en naar het São Bento station wil, lees je op de automaat São Bento Z4. De automaat vraagt hoeveel zones je wilt (in dit geval Z4), en daarna wordt er gevraagd hoeveel titels (titulos) je wilt; een titel is een rit. Als je heen en terug wilt gaan, dan is het handig om 2 titels te kopen.

  In het metrostation staan scanapparaten waar je jouw ticket moet valideren. Vanaf het eerste scanmoment kun je binnen 60 minuten ritjes blijven maken, zolang je de zonegrens maar niet voorbij gaat.

  Bus bus portoAls je oplet, zie je de blauw-witte bussen van het lokale busbedrijf STCP met regelmaat voorbij komen. Het busbedrijf is ook te vinden op Google Transit. Wat de prijs van kaartjes betreft, geldt hier hetzelfde als in de metro. Je koopt jouw kaartje gewoon in de bus, en vervolgens moet je het valideren in de bus. Prijs is dus afhankelijk van het aantal zones waar je doorheen gaat. De bussen werken goed hier, zijn op tijd en veilig. Handige buslijnen: nummer 500, die vertrekt van foodmarkt Bolhão, en stopt onder meer ook bij treinstation São Bento en gaat verder langs de rivier naar de zeezijde van Porto. De laatste halte is de foodmarkt van Matosinhos, de Mercado Municipal de Matosinhos, een mooie markt om te bezoeken. Een andere fijne route is die van nummer 502. Die vertrekt eveneens van Bolhão en komt langs een aantal interessante locaties als Casa de Musica, het muziektheater van Porto, ontworpen door de Nederlandse architect Rem koolhaas, het Serralves museum en Parque da Cidade, het grote stadspark, dat uitkomt aan zee.
  Andante Tour-kaart Een interessante optie is de zogenoemde Andante Tour-kaart. Deze Andante Tour-kaart is als OV-kaart handig voor toeristen. Er zijn 2 kaarten: eentje die 24 uur geldig is, en een andere die 72 uur werkt. Op het moment dat de kaart voor het eerste wordt gelezen (gevalideerd) begint het aftellen van de tijd. andante openmbaar vervoer kaart porto cardHet grote voordeel van deze kaart is dat je hem kan gebruiken op het hele transportnetwerk van Porto, oftewel in de bus, metro en treinverbindingen in de stad (Espinho, Valongo en Travagem). Prijs van de Andante Tour 1, geldig voor 24 uur, is €7,00. De Andante Tour 3 is 72 uur geldig en kost €15,00. De kaart kan je kopen in de Andante winkels, die je vindt in de metrostations van Trindade, Campanhã, Hospital São João en Casa da Música). Je kan de kaart ook aanschaffen bij de officiële VVV-standjes in Porto en de toeristen informatiebalie op de luchthaven Het is verplicht om de Andante-kaart te valideren bij de gele automaten aan de ingang van het metrostation, of bij de automaat in de bus wanneer je instapt .
  Porto Card Een andere interessante optie is het kopen van een zogeheten Porto Card. De Porto Card is soort kortingskaart voor toeristen. Je hebt een witte kaart, en een blauwe. Koop je de witte kaart, dan verkrijg je daarmee gratis toegang, of met korting, tot een serie van activiteiten en bezienswaardigheden in Porto. Denk daarbij aan de Torre dos Clérigos, of het Palacio da Bolsa, de oude effectenbeurs van Porto. Maar op deze plek is de blauwe kaart belangrijk. Want de blauwe Porto Card is een combinatie van gratis toegang (en korting) tot bezienswaardigheden en activiteiten, en toegang tot al het bus- en metrovervoer in de stad. Je kan de kaarten online kopen, maar ook bij de de VVV’s van Porto. Prijzen: geldigheidsduur van een Porto Card voor 1 dag: €13; van 2 dagen: €20; van 3 dagen: €25, van 4 dagen: €33 (€8,25 per dag).