Meteen naar de inhoud

Nederlandse gids in Porto

cropped-logo_beleefporto_HFD512.png
TOURS IN PORTO MET NEDERLANDSE GIDS
info@beleefporto.nl
+351 22 11 42 401

Naar het strand in Porto

  Stranden in Porto

  Hoewel Porto vooral bekend staat om de Douro rivier, ligt de stad natuurlijk ook aan zee. Aan de Atlantische oceaan welteverstaan. Natuurlijk, niet iedereen denkt aan het strand, als je op bezoek bent in een stad met een centrum dat op de Werelderfgoedlijst staat. Waar je zoveel andere mooie plekken kan zien. Toch kan je binnen of net buiten de stadsgrenzen, gewoon even naar het strand gaan als je in Porto bent. Het kost amper tijd. Afhankelijk van jouw locatie, kan je er zijn in 15 minuten tot 30 minuten. Met de bus, fiets, oude tram, of de Uber. 

  De stranden van Porto liggen aan het begin van de zogeheten Costa Verde (Groene kust), de langgerekte kustlijn van Noordwest Portugal. Het is een prachtige kuststrook met een onstuimige, koude zee, waar goudkleurige stranden en ruige rotsen het beeld bepalen. Surfers zijn er ook te vinden, onder meer op het strand van Matosinhos, een van oorsprong vissersdorpje dat tegen Porto aan ligt.

  Strand van Matosinhos

  strand matosinhos portoLaten we daarom maar beginnen met het strand van Matosinhos. Het is makkelijk bereikbaar met de metro of bus, en populair bij de locals. Je gaat er niet naar toe vanwege de architectuur, of de typische Portugese huizen, maar voor het brede, goudkleurige strand, de promenade, de fietspaden, en wellicht ook voor de goede visrestaurants die het stadje kent.

  Met golven die geschikt zijn voor beginners en gevorderde surfers, is het strand van Matosinhos zeer geliefd bij de lokale en internationale surfgemeenschap. Het is ook een populaire bestemming voor toeristen die surflessen nemen in de zomer. 

  Praia do Molhe 

  In de wijk Foz, de chique strandwijk van Porto, is Praia do Molhe een strand dat het bezoeken waard is. Molhe heeft ook een eigen strandcafé, en een promenade met tuinen, en een fijn fietspad. Wat vooral opvalt is de stenen steiger die vanuit het strand de zee inloopt. Ooit is deze aangelegd om het water hier enigszins af te schermen van de noordelijke deining. Bovendien is er nog de Pérgola da Foz, een pergola met pilaren, in de jaren dertig neergezet om de boulevard te verfraaien.

  Praia dos Ingleses 

  Eveneens in de wijk Foz vind je Praia dos Ingleses (strand van de Engelsen), die ligt naast de riviermond van de Douro. Dit is de meer happening strandstrook in Foz, met veel bars en café’s. Tot in de late uurtjes blijven de barretjes hier open. Het strand zelf is niet bijzonder. Het is vooral een plek waar je naar toe gaat voor de bars en restaurants, om mensen te kijken, het uitzicht op de oceaan en de zonsondergang.

  tram portoHet voordeel van de stranden gelegen in Foz is dat je er met het oude houten trammetje heen kan gaan. De halte bij de São Francisco kerk, vlak bij Ribeira en Palacio da Bolsa, is het beginpunt en eindpunt van de tram. De trams vanuit Foz, die hier aankomen, stoppen er, waarna de stoelen omgedraaid worden, en dan kan de terugreis richting Foz weer beginnen. Het is een mooie tocht in de krakende en piepende eléctrico, zoals die wordt genoemd. Langs de rivier met pittoreske uitzichten. Een kaartje koop je in de tram; een retourtje kost €7. Je kan dezelfde route ook afleggen met bus 500, een rit die rond de €2 uur kost, afhankelijk vanuit welk deel van de stad je vertrekt..