Meteen naar de inhoud

Nederlandse gids in Porto

cropped-logo_beleefporto_HFD512.png
TOURS IN PORTO MET NEDERLANDSE GIDS
info@beleefporto.nl
+351 22 11 42 401

Ervaar Porto als een local: wat moet je vooral doen

  Ervaar Porto als een local: wat je vooral moet doen

  In een oude stad als Porto vind je tegenwoordig dezelfde soort bars en restaurants als in andere Europese bestemmingen. Hipster café’s, modieuze koffieroasters, sushi buffets, Argentijnse tapas; je komt het allemaal tegen. Heel fijn natuurlijk, maar als je hier maar een paar dagen bent, is het misschien juist leuk om echt te duiken in de lokale cultuur. Hoe je dat doet? Hier volgen wat tips.

  Eten

  Doe geen onderzoek op internet naar de beste restaurants in Porto. Dan krijg je altijd weer dezelfde voorspelbare lijstjes. Nee, vraag gewoon aan de portier van je hotel, of de host van je appartement waar zij graag eten in de stad. Dan weet je meteen zeker dat het betaalbaar en goed is. Een andere optie is gewoon een achterstraat in lopen. Kom je een restaurant tegen met TL-buizen, een eenvoudig interieur en vol met Portugezen, dan zit je bijna altijd goed. Rond de lunch op doordeweekse dagen bieden ze dagschotels aan, inclusief voorgerecht, koffie en een kan met wijn. De prijs per persoon ligt meestal onder de 10€.

  Koffie

  Portugezen houden van goede, sterke koffie. Voor een lekkere koffie hoef je dus niet naar de  koffietent met het mooie houten interieur en duizend verschillende koffiesoorten te gaan. Loop vooral even binnen bij de bakker of het koffiehuis om de hoek van waar je verblijft. In Porto worden dat confeitarias genoemd, waar je behalve koffie drinkt, vaak ook voor de lunch terecht kan. Bestel dan vooral geen cappuccino, want dat drinkt niemand hier en je lokale koffiehuis weet vaak niet echt goed hoe dat te maken. Kies gewoon net als de locals een meia de leite (letterlijk: een halve met melk), een stevige, grote koffie met melk. En als je gewoon een espresso wilt, bestel je een café.

  Groene wijn

  Natuurlijk, wie naar Porto gaat, denkt steevast aan Port drinken, de zoete wijn die zo goed combineert met een kaasje. Maar als je toch in Porto bent, zou je ook eens Vinho Verde, letterlijk groene wijn, moeten proeven. Vinho Verde is de karakteristieke wijn uit Noord Portugal, geproduceerd in het gebied dat ligt tussen de Douro rivier en de noordelijker gelegen Minho rivier. Het is een vruchtbare regio, gekenmerkt door regenval en de uitbundige groene vegetatie. Het woord groen verwijst naar de jonge leeftijd van de wijnen, vaak niet ouder dan enkele maanden. Je hebt witte groene wijn, rode groene wijn en zelfs rosé. De witte groene wijn, licht mousserend met een alcoholpercentage van 10 procent, is een aanrader op warme dagen.

  Bonfim

  Een hele leuke wijk die de meeste mensen over het hoofd zien is Bonfim. Het ligt tegen het toeristische centrum van de stad aan, maar onttrekt zich aan de drukte. Behalve Porto’s kunstacademie vind je in deze buurt veel keramiek studio’s, en interessante galeries. Hier ligt bovendien de enige echte Eiffelbrug, die vanaf de rivieroevers van Ribeira niet zichtbaar is, maar je in Bonfim van dichtbij kan zien. In de wijk is ook de São Vitor straat gelegen. Zoek die op en loop er doorheen: let op de smalle, verborgen steegjes, de minuscule zijstraatjes met piepkleine arbeidershuisjes. Dat zijn zogenoemde eilanden, ilhas, waar vroeger in het bijzonder de textielarbeiders uit de buurt woonden.

  Miragaia

  De oude havenwijk Ribeira prijkt altijd bovenaan de lijstjes met te bezoeken wijken in Porto. Maar wie goed oplet, ziet dat in deze charmante buurt vol bars, restaurants en hotels bijna geen mensen meer wonen. Het is daarom de moeite waard vanaf Ribeira door te lopen naar Miragaia, een

  wijk die ooit ook aan de rivier lag. Deze buurt is ontstaan begin 12de eeuw en was oorspronkelijk een vissersgemeenschap. Miragaia is nog altijd een volkswijk, met buurtcafés, familierestaurants en verenigingen van bewoners. Fijn is ook dat de wijk 3 roltrappen heeft, die je naar boven kunnen nemen voor verdere verkenning van de pittoreske straten en steegjes van Miragaia.

  Virtudes plein

  Als je vanaf Miragaia naar boven loopt, kan je doorsteken naar
  Passeio das Virtudes, een plein met restaurants en barretjes, met een
  geweldig uitzicht op de rivier en zee. Virtudes, zoals het kortweg wordt
  genoemd, is daarmee ook de juiste plek voor het zien van een mooie
  zonsondergang.  ‘s Avonds is Virtudes een plaats waar locals graag
  vertoeven, met muzikanten, gelegenheids DJ’s en een Spar waar bier kan
  worden gehaald. Vlakbij ligt Parque das Virtudes, een historisch park,
  dat ooit een plantage was, gelegen op terrassen op verschillende
  niveaus. Je kan er vanaf Miragaia inlopen, of als je van boven begint,
  doorheen lopen naar beneden, via de verschillende niveaus, en dan kom je
  in Miragaia uit.

  Zoetigheden

  Een favoriete lekkernij voor bezoekers aan Porto is de pastel de nata. Een zoetigheid met een custard-achtige smaak, die haar oorsprong heeft in Lissabon. Maar waarom niet typische zoetigheden proeven die uit Porto en zijn regio komen? Een bekende is bijvoorbeeld Papos de anjo, dat vrij vertaald “engelen magen” betekent. Kleine eierkoekjes van eigeel, rond en glad, bedekt met een zoete siroop. Bedacht in een nonnenklooster lang geleden. Een andere favoriet in Porto is Bolo de São João. Dat is een soort van cake die vooral tijdens het jaarlijkse São João feest in Porto veel op tafel komt. Met onder meer noten, krenten, een vleugje cognac en gekarameliseerd fruit.

  São de Pedro de Afurada

  Vlak bij Porto, aan de mond van de Douro rivier, ligt São Pedro de Afurada. Afurada, zoals het kortweg wordt genoemd, is een van oudsher traditionele vissersgemeenschap. Een dorpje met een kleine haven waar kotters en andere boten zijn aangemeerd. Charmante straatjes met kleine huisjes waar iedereen elkaar kent. Dit is de plek waar je verse vis kan eten. De familierestaurants tonen in vitrines de verse vis, de klant kiest uit en vervolgens maken ze het klaar voor je. In de buurt van de haven is ook een publieke wasplaats met waslijnen. Vanaf Gaia, aan de overkant van de rivier van Porto,  kan je er naar toe lopen, of anders neem je een taxi of een Uber om er te komen.